Kérdésed van? Hívj minket! +36306153267

Blog

Terasz világítás ötletek és megvalósításuk: hogyan fogjunk hozzá?

2022.10.12 10:42
Terasz világítás ötletek és megvalósításuk: hogyan fogjunk hozzá?

Otthonunk külső terének fényforrásai nem szoktak prioritást élvezni házépítés vagy felújítás során, mégis fontos szerepet töltenek be a mindennapokban. A jól megválasztott kert és terasz világítás ötletek egyszerre csempésznek kellemes hangulatot a szabadba, miközben ideális látási viszonyokat teremtenek az ottlakóknak. A teljesség igénye nélkül következzen néhány olyan megoldás, amelyekkel praktikus és dekoratív fényekbe boríthatjuk az udvart és annak környékét.

Terasz világítás ötletek: mikre érdemes figyelni?

Amikor a terasz világítás ötletek megvalósítására kerül a sor, sokan pusztán az esztétikára helyezik a hangsúlyt. Pedig a funkcionalitás legalább olyan lényeges a kültéri fények kialakításakor, mint a dekoratív megjelenés. Egy sötét környezet ugyanis egyrészt nyomasztóan hat, másrészt akár balesetveszélyes is lehet. Mielőtt tehát nekifognánk a különféle kerti lámpák és fényforrások felvásárlásához, érdemes odafigyelni pár dologra.

IP védettség

A megfelelő kültéri fények kiválasztásánál az első tényező a készülék tartósságának és strapabírásának ellenőrzése legyen. A terasz világítás ötletek ugyanis csak akkor lesznek tartósak, ha hatékonyan képesek ellenállni az időjárási viszontagságoknak. Ehhez az adott lámpának az IP védettségi szintjét kell megvizsgálni: a kertbe legalább 44-es fokozatú védelemmel ellátott fényforrások ajánlottak. Az első szám a por, a míg a második a víz elleni biztonságot jelöli. Egy IP 44-es világítás esetében már biztosan nem kell aggódni, hogy a fröccsenő esővíz, a rovarok vagy az apró törmelékek kárt tesznek a készülékben.

Fordítsunk gondot a teraszhoz vezető útra is!

Még a terasz világítás ötletek kivitelezése előtt elkezdhetjük kialakítani az oda vezető kültéri otthoni fényeket is. Egy igen hasznos tud lenni például, ha házszám megvilágítást alkalmazunk az utcafronton. A segítségével nem kell az éjszaka közepén arra kelnünk, hogy valaki véletlenül hozzánk csengetett be a szomszéd helyett.

Szintén remek döntés fényárba borítani a teraszhoz vezető közlekedési útvonalakat is, mint kaputól a házig terjedő járdát vagy a kerti ösvényeket. Ezen világításnak elsősorban nem esztétikai, hanem funkcionális szerepe van – a használatukkal elfelejthetjük a sötétben botorkálást a kertben, miközben biztonságos terepet biztosíthatunk a gyalogos forgalom számára.

Erre kiválóan megfelelnek az út mentén elhelyezett különféle földbe szúrható kerti lámpák. Tipp: ha nem szeretnénk, hogy elvakítsanak az elhelyezett fények, igyekezzünk olyan típusokat kiválasztani, amelyek lefelé világítanak. Ha pedig az anyagiakon szeretnénk egy kicsit spórolni, a mozgásérzékelős és a napelemes LED-es fényforrások fogják jelenteni számunkra a legjobb megoldást.

Terasz világítás ötletek: a hátsó kert megvilágítása

Egy szépen elrendezett kertet nem érdemes kivilágítatlanul hagyni. Bár a baráti vagy családi összejövetelek elsősorban a teraszon zajlanak, két kártyaparti között nyugodtan lehet gyönyörködni egy fényes udvar pazar látványában. Igen népszerű kültéri dekorációs fényforrásnak számítanak a már említett napelemes világítások: egy fára akasztható lampion vagy leomló fényfüzér minden alkalommal varázslatos megjelenést biztosít a környezetnek!

Azonban nem csupán a kertet díszíthetjük fel megfelelő fényekkel. Akár a ház falában húzódó növényeket, sőt még a falfelületeket is megvilágíthatjuk egy alulról induló fényforrással. Gyakorlatilag a visszaverődő fényt használjuk dizájnelemként, amelynél kisebb vagy nagyobb szórásra is lehetőségünk van. Így igény szerint fókuszálhatjuk a fényt egy adott szűkebb vonal mentén, egy nagyobb és szétterített területen vagy egyéb variációkban lámpatesttől függően. De ugyanilyen esztétikus hatást érhetünk el, ha falra szerelhető dekor lámpákat használunk erre a célra.

Terasz világítás ötletek: hüvelykujj szabály tervezéskor

A különféle funkcionális és dekorációs környezeti fények kialakítását követően elérkeztünk a tényleges terasz világítás ötletek megvalósításához. Ezen közösségi tér fényforrásait illetően létezik egy íratlan szabály, amelyet mindenkinek erősen ajánlott megfogadnia tervezés során: inkább sokszor kicsit, mint párszor nagyot. Ez azt jelenti, hogy a terasz világítás ötletek esetében törekedjünk több kis fénnyel bevilágítani a térrészt, mintsem az egész megvilágítást egy-két nagyméretű lámpatesttel letudni.

Miután az éjszakai sötétben nincs a fény számára reflexiós felület, így a kibocsátott fény körülbelül 90%-a egy irányba vetődik. Vagyis a jó megvilágításhoz mindenképp szükség van nagyobb fényáramra. Sokan úgy próbálják meg megoldani a helyzetet, hogy növelik a fényerőt – ezzel azonban mindössze annyit érnek el, hogy elvakítják az ottlevőket.

Terasz világítás ötletek a kellemes hangulatért

A különféle terasz világítás ötletek igen széles tárházával találkozhatunk a mindennapok során, így számtalan választási lehetőség áll rendelkezésünkre kivitelezéskor. Az egyik legtöbbet keresett megoldás kétségtelenül a süllyesztett lámpa, de legalább ennyire népszerűek a LED szalagok. Mind a kettővel igen esztétikus és különleges fényeket alakíthatunk ki a teraszon: használhatjuk a spotlámpákat a terasz peremén lábazatvilágításként vagy végig futtatunk egy LED csíkot a gerenda mentén! Természetesen ugyanúgy remek választásnak bizonyulhat a teraszkorlátra helyezett színes LED fényfüzérek – a lehetőségeinknek csak képzeletünk szabhat határt!

Ha vesszük a fáradtságot és elegendő energiát fektetünk a tervezési fázisba, a terasz világítás ötletek kivitelezése igazán gyerekjáték. Ami azonban még fontosabb, hogy ily módon hosszútávra biztosíthatjuk a családtagok és ismerősök számára otthonunkban a funkcionális és hangulatos megvilágítást.