Kérdésed van? Hívj minket! +36306153267

Blog

Mennyezeti LED világítás ötletek otthonra: útmutató kezdőknek

2022.09.08 10:10
Mennyezeti LED világítás ötletek otthonra: útmutató kezdőknek

Egy ház vagy lakás enteriőrjének megtervezésekor előbb-utóbb feltétlenül foglalkozni kell a világítás kérdésével is. Sokan nem szentelnek túl sok figyelmet a fényforrások kiválasztásának, ami sajnos elég nagy hiba. A jól átgondolt tervezéssel és a megfelelő fényforrások használatával ugyanis nemcsak megtörhetjük a sötétséget, de teljesen új hangulatot is varázsolhatunk az egyes helyiségekbe. Bejegyzésünkben olvasható mennyezeti LED világítás ötletek otthonra szolgáljanak mindenki számára inspiráció gyanánt álmai otthonának megvalósításához.

A mennyezeti LED világítás ötletek típusai

Mielőtt belevetnénk magunkat a nekünk tetsző mennyezeti LED világítás ötletek megvalósításába, előtte tájékozódjunk a különböző otthoni fényforrások típusairól. A felhasználási körülményeket figyelembe véve három fő típust különböztethetünk meg: környezeti, feladat- valamint hangulatvilágítást. Igényeinknek megfelelően ezek közül többet is kombinálhatunk az egyes helyiségekben, így egyszerre biztosíthatunk funkcionális és dekorációs fényeket is.

Környezeti megvilágítás

A környezeti vagy általános megvilágításnak azokat a fényforrásokat nevezzük, amelyek egyenletesen terítik szét a fényt a szoba egészében. Amikor belépünk a nappaliba vagy a hálóba, a főkapcsolóval aktiváljuk annak érdekében, hogy elegendő világosságot biztosítsunk mindennapi teendőinkhez. Miután a környezeti fényforrás alapjaiban határozza meg a helyiség hangulatát, így a mennyezeti LED világítás ötletek közül ez tekinthető a legfontosabbnak.

Feladatvilágítás

Az otthoni fényforrások másik csoportjába tartoznak a feladatvilágítások. Ide sorolhatók azon típusú lámpák, amelyek irányított fényükkel segítenek a nagyobb koncentrációt igénylő tevékenységekben, például tanulás vagy olvasás. Mindenképp ajánlott elhelyezni néhányat a gyerek- és a dolgozószobában, hogy házifeladat írás vagy otthoni munkavégzés közben a családtagok ne erőltessék meg túlzottan a szemüket. A mennyezeti LED világítás ötletek ezen fajtája lokális fényt ad, így csak alkalmanként szükséges használni.

Hangulatvilágítás

A harmadik és egyben utolsó típusú megvilágítás a különféle hangulatfények. Amint a nevükben is benne van, elsősorban dekorációként szolgálnak: odavonzhatjuk a tekintetet egy kívánt fókuszpontra, egyedi térhatást alakíthatunk ki, netán különféle színekkel feldobhatjuk a családi összejöveteleket, baráti találkozókat. A dizájncélú LED-es világítások legnépszerűbb változatai a rejtett fényforrások és süllyesztett lámpatestek.

Mire figyeljünk tervezéskor?

A mennyezeti LED világítás ötletek megtervezésekor tegyünk fel magunknak pár kérdést:

  • Főként mire fogjuk használni a szobát, milyen funkciót fog betölteni a mindennapok során?
  • Mennyi természetes fényt tudunk felhasználni a helyiség megvilágításához?
  • Melyik napszakban szokott a legforgalmasabb lenni az adott szoba?
  • Kik fogják elsődlegesen használni a helyiséget?
  • Vannak olyan térrészek, műtárgyak vagy bútorok, amelyeket szeretnénk kiemelni?

A megválaszolásukkal nagyobb eséllyel tudjuk majd meghatározni a fényforrások legoptimálisabb elhelyezését a helyiségben és az ideális fényforrástípusok kiválasztását. Így vásárlás során céltudatosabban fogjuk tudni beszerezni a szükséges szerelvényeket, kapcsolókat és lámpatesteket, és biztosan nem hagyunk majd ki semmit.

A szükséges fénymennyiség kiszámításához hüvelykujj szabályként elmondható, hogy a hagyományos vagy halogén típusú fényeknél négyzetméterenként 25 Wattal érdemes számolni. A mennyezeti LED világítás ötletek megvalósítása esetén ez az érték körülbelül 2-4 Watt. Mindennek természetesen nem szükséges csupán egy lámpatestből érkeznie a szobába – több fényforrás használatával könnyebben tudjuk az ottlakók igényeihez igazítani a fényviszonyokat.

Mennyezeti LED világítás ötletek a nappaliba, hálóba

A nappali az a helyiség, ahol a legtöbb időt tölti együtt a család, így mindenképp elegendő fényre lesz szükség. Napjainkban számtalan típusú fényforrással találkozhatunk, így mennyezeti LED világítás ötletek egész tárháza áll rendelkezésünkre: a spot lámpáktól kezdve a kerek LED paneleken át az antik csillárokig minden szóba jöhet. Amennyiben hangulatfényeket is elhelyeznénk a baráti összejövetekhez, igen legnépszerű megoldásnak számítanak a gipszkarton állmennyezetbe vagy polisztirol díszlécbe rejtett LED szalagok.

A hálószoba otthonunkban a pihenés és a nyugalom szigete, vagyis itt elsősorban hangulatos mennyezeti LED világítás ötletek jöhetnek szóba. A plafon mentén elhelyezett süllyesztett spot lámpákkal kellemes légkört alakíthatunk ki – ráadásul megvan azon előnyük, hogy ha szeretnénk, akkor egyszerre csak néhányat kapcsolunk fel. Így kedvünk szerint világíthatjuk meg a helyiség egészét vagy csak egyes részeit. Egy gyönyörű LED-es függőlámpával a hálóban nem tévedhetünk nagyot: a dimmelhető változatokkal egy távirányító segítségével akár az ágyon fekve is szabályozhatjuk a szoba fényviszonyait.

Mennyezeti LED világítás ötletek a konyhába, fürdőszobába

A konyha szoba szokott lenni az ingatlan másik legforgalmasabb helyisége. Itt költi el a család a közös étkezéseket és ünnepi falatozásokat. Így ide funkcionális és dekoratív megvilágítások ötletek egyaránt ajánlatosak. Az antik lámpabúrás fényforrások E14 LED izzóval vagy a már említett LED panelek hideg fehér árnyalatban jó szolgálatot tehetnek, miután ezen színhőmérséklet serkentőleg hat az idegrendszerre. Tipp: ha ezek mellé elhelyezünk néhány öntapadós LED szalagot a konyhapult aljára, a háziasszonyoknak is elegendő fényt biztosíthatunk a finom fogások zökkenőmentes elkészítéséhez.

A fürdőszobába szintén megfelelő fénymennyiséggel ellátott megvilágítást érdemes elhelyezni a balesetek elkerülése érdekében. Amire ügyeljünk, hogy miután nedves és párás környezetről van szó, mindenképp megfelelő IP védettséggel rendelkező lámpatesteket válasszunk. Emellett 1-2 funkcionális világítást is ajánlott betervezni a tükör felé a mennyezetre, hogy a reggeli készülődés során mind a szakáll, mind a smink tökéletes legyen. Ha pedig egy színváltós RGB LED szalagot is becsempészünk a helyiségbe, azzal igazi wellness hangulatot kelthetünk fürdés közben.

Érdekesnek találta bejegyzésünket? Akkor talán érdekelheti kreatív kerti világítás ötletek a varázslatos hangulatért című írásunk is!