Kérdésed van? Hívj minket! +36306153267

Blog

Lépcsővilágítás LED szalaggal lépésről lépésre

2023.07.14 11:27
Lépcsővilágítás LED szalaggal lépésről lépésre

A lépcsővilágítás telepítése még sosem volt ennyire egyszerű! Az egyszerűen felhelyezhető LED szalagok nemcsak praktikus, hanem roppant esztétikus megoldást nyújtanak ezen célból. Ebben az egyszerű útmutatóban bemutatjuk a lépcsővilágítás LED szalaggal történő kivitelezését fokról fokra.

Mi is pontosan a lépcsővilágítás?

Lépcsővilágításnak nevezzük azokat a fényforrásokat, amelyek az egyes lépcsőfokok megvilágítására szolgálnak bel- vagy kültéren. Ezen típusú világítás fontosságát nem szabad lebecsülni, miután rengeteg kellemetlen balesettől menthet meg minket otthon vagy munkahelyünkön. Akiknek már sikerült kificamítani a bokájukat vagy véletlenül legurulni a lépcsőn éjszaka az elegendő fény hiánya miatt, azok pontosan tisztában vannak a gyatra lépcsővilágítás veszélyeivel. Ha ehhez ízléses LED szalagokat használunk, a végeredmény úgy lesz funkcionális, hogy közben bájos módon növeli a lépcső láthatóságát.

Természetesen másfajta fényeket is választhatunk – például süllyeszthető spot lámpákat -, a lépcsővilágítás LED szalaggal azonban sokkal több variációs lehetőséget kínál számunkra mind elhelyezés, mind megjelenés tekintetében. Arról nem is beszélve, hogy a LED-es technológiának köszönhetően ezen fényforrások rendkívül hosszú üzemidővel és strapabírással rendelkeznek: akár 24 órán át, heti 7 napon keresztül is folyamatosan használhatjuk őket! Mindezt anélkül, hogy tartani kellene a meghibásodásuk, felmelegedésük vagy akár teljesítményük romlása miatt.

Lépcsővilágítás LED szalaggal: hogyan válasszunk fénycsíkot?

A legelső lépés a LED-es lépcsővilágítás kialakításához a megfelelő fényforrás kiválasztása. Ehhez kivitelezés előtt érdemes megválaszolni néhány kérdést:

  • Milyen céllal szeretnénk használni a LED szalagokat? Fő lépcsővilágításnak szánjuk, vagy csupán egyedi atmoszférát szeretnénk teremteni?
  • Hová fog kerülni a lépcsővilágítás LED szalaggal? A korlátra? A lépcsőfokok oldalára vagy aljára?
  • Milyen színhőmérsékletű fényforrást részesítünk előnyben?
  • Statikus vagy dinamikusan változó fehér, esetleg színváltós LED szalagokban gondolkodunk?
  • Ideiglenes vagy tartós lépcsővilágítást szeretnénk telepíteni?

Amennyiben megtaláltuk a tökéletes LED fényfonal típust, következhet annak applikálása lépcsővilágításként.

Hogyan kivitelezhető egy lépcsővilágítás LED szalaggal?

A lépcsővilágítás kialakítására többféle módszer is létezik attól függően, hogy milyen típusú lépcsőnk van, és pontosan hová szeretnénk rakni a fényforrásokat. Elhelyezhetjük őket közvetlenül a lépcsőfokok futófelületei alá, így több fényt fognak biztosítani. De felszerelhetjük a lépcsőkeret külső vagy oldalsó részére is – az elrendezés elsősorban a lépcső típusától és az egyéni preferenciáktól függ.

Tipp: ha a LED szalagokat a lépcsőkapaszkodó sínje alá helyezzük, azzal kellemes általános megvilágítást alakíthatunk ki a lépcső egészén, miközben finom ragyogást adunk a korlátnak is.

Lépcsővilágítás LED szalaggal: a telepítés lépései

Első lépés: ellenőrizzük fényforrásunkat

A lépcsővilágítás LED szalaggal nem jöhet létre jól működő fényforrások nélkül. Vagyis mindenekelőtt ellenőriznünk kell azok megfelelő állapotát. Fektessük le az összes tartozékot, és győződjünk meg arról, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésünkre áll a művelethez. Tekerjük le a LED szalagot a műanyag orsóról, majd kössük rá az áramforrásra és kapcsoljuk be. Ha a fényforrás nem világít, úgy vizsgáljuk meg a fényforrás csatlakozásait – ha még mindig működésképtelen, úgy cseréljük az eszközt.

Második lépés: mérjünk és vágjunk

A telepítés megkezdése előtti folyamat a LED szalagok méretezése és feldarabolása a kívánt hosszra. Fontos megjegyezni, hogy ezen fényfonalakat csakis az egymástól egyenlő távolságra elhelyezett jelölővonalak mentén szelhető! Vágjuk le a csíkokat a megfelelő méretre egy ollóval, így utóbb könnyebben kivitelezhető a lépcsővilágítás LED szalaggal. Még felragasztás előtt helyezzük oda őket a tervezett részhez, hogy megbizonyosodjunk mérésünk pontosságáról.

Harmadik lépés: készítsük elő és teszteljük a LED szalagokat

Miután sikeresen levágtuk a szükséges hosszt a LED szalagból, fektessük le az összes csatlakozót, alumínium csatornát, huzalokat és alkatrészeket. A csatlakozók összekötése előtt ellenőrizzük, hogy a LED-es fénycsík polaritása (a megkülönböztetésükre pozitív és negatív jelölések szolgálnak) teljesen következetes-e a csatlakozókkal és az áramforrással. Ha ugyanis megfordítjuk a helyes polaritást, a fényforrás nem fog megfelelően működni.

A polaritás létrehozás után csatlakozásokat készíthetünk kézi forrasztással vagy forrasztás nélküli csatlakoztatással. A LED szalag vezetékeit opcionálisan dimmerhez is köthetjük, majd ezt követően dugjuk be a tápegységbe a fényforrást és kapcsoljuk be. Ha nem kezd el azonnal világítani teljes fényerővel, úgy a biztonság érdekében válasszuk le a készüléket áramforrásról, majd vizsgáljuk meg az egyes tartozékokat és csatlakozásokat.

Negyedik lépés: a lépcsővilágítás telepítése

Amennyiben mindent rendben találtunk, utolsó lépésként következhet a lépcsővilágítás LED szalaggal történő tényleges kivitelezése. Először is tisztítsuk meg alaposan a területet, ahová telepíteni szeretnénk a fényforrást. Ezután húzzuk le a védőfelületet a LED fénycsík ragasztójáról, és futtassuk végig az eszközt egyenes vonalban a kívánt helyre. Egyszerre csak annyi védőréteget hámozzunk le a szalagról, amennyit kényelmesen telepíteni tudunk, majd lassan nyomjuk a síkfelületre a fényforrás már ragasztható részét. A folyamatot addig ismételjük, ameddig az egész LED szalag felkerült a felszínre. Vizsgáljuk meg az összes kábelt, huzalt, csatlakozást, mielőtt bekapcsolnánk a készüléket.

Hasznosnak találta bejegyzésünket? Akkor talán érdekelheti a LED szalag szereléséről szóló felhasználói útmutatónk is!