Kérdésed van? Hívj minket! +36306153267

Blog

LED szalag szerelés: felhasználói útmutató

2023.06.02 11:11
LED szalag szerelés: felhasználói útmutató

A LED szalagok napjaink egyik legkedveltebb világítástechnikai eszköze, ami számos előnyét tekintve egyáltalán nem meglepő. Bár a bekötésük módja minden gyártó esetében kicsit különbözik, néhány alapelvet követve azonban a LED szalag szerelés szakértelem nélkül is könnyen, gyorsan elvégezhető.

LED szalag szerelés: fontos tudnivalók

Alapvető módszertan minden LED szalag szerelés alkalmával, hogy összeszereljük a dobozban található alkatrészeket. Ezt követően igény szerint rövidíthetünk vagy épp hosszabbíthatunk a fénycsík hosszán. Az egyik végét ugyanis a tápegységgel tudjuk összekapcsolni, míg a másik végén lévő csatlakozó segítségével akár további toldalékkal is bővíthetjük fényforrásunkat. Ez utóbbinak köszönhetően szakértelem nélkül is gyerekjáték lesz a LED szalag szerelés.

A LED szalag vágása

A LED szalag szerelés a különböző gyártói megoldások tükrében változhatnak, azonban bizonyos teendők többé-kevésbé megegyeznek minden típusnál. Ezek a fénycsíkok jellemzően 12 és 24 Voltos kiszerelésben elérhetők. Előbbieket minden harmadik, míg a 24V-os terméket minden hatodik diódánál lehet elvágni – természetesen csak akkor, amikor a készülék nincs áram alatt. Fontos, hogy mindig a megjelölt ponton haladjunk a vágószerszámmal, mert azzal a fényforrás működését kockáztatjuk. A vágás helyét egy olló piktogram, valamint egy szaggatott vonal szokta jelezni, jelölővonal híján pedig a szalagot az érintkezők közepén kell elvágni.

Csatlakoztatás

Amennyiben LED szalag szerelés során a fényforrást egy, már meglévő csíkhoz szeretnénk csatlakoztatni, akkor sem lesz nehéz dolgunk. Miután a csatlakozót sikeresen a helyére illesztettük, a másik végére rákötjük a LED-es fényvonalat, majd rögzítjük. Általában gyártója válogatja a csatlakozó típusát, legtöbbször azonban egy egyszerű bepattintható és kioldható mechanizmussal rendelkező megoldásról beszélhetünk.

Ha a LED szalagot a vágás pontjánál szeretnénk csatlakoztatni, úgy előzetesen szükség lehet egy kis helyen megbontani a szigetelést. Ezek után már könnyedén egymáshoz illeszthetjük az egyes részeket. A csatlakoztatás pontos metódusát viszont csakis a használati útmutatóból ismerhetjük meg, ezért a munkálatok kezdete előtt mindenképp olvassuk el azt figyelmesen.

A LED szalag készlet egyéb részeinek csatlakoztatása nagyban függ a termék típusától. Egyes változatok közvetlenül a hagyományos aljzathoz gyártott tápegységhez csatlakoznak, míg másokhoz egyéb modulok is tartoznak, pl. mozgásérzékelők, fizikai kapcsoló, távirányító- vagy telefonjel vevő stb. Ezen részek főként a LED fénycsík, valamint a tápegység között helyezkednek el.

LED szalag szerelés – a tápegység

Mint a dekorációs világítások többségénél, úgy a LED fényvonal használatához is szükségünk lesz tápegységre, miután ezek a fényforrások minden esetben kisfeszültségről működnek. A könnyű szerelést legegyszerűbben LED adapterekkel tudjuk megoldani, amelyek 12 Wattól egészen 80 Wattig elérhetők. Alkalmazásukkal egyaránt kialakíthatunk konyhapult világítást, polcvilágítást, de akár mennyezeti rejtett világítást is otthonunkban. Egyes LED szalag termékeken azonban nem találhatók csatlakozók, csak érintkezők, ezekhez közvetlenül a tápegységhez vezető kábelét kell csatlakoztatni.

Más típusokhoz speciális csatlakozóra lesz szükségünk. Szerencsére azonban napjaink fénycsíkjait úgy tervezik, hogy szinte minden elem tökéletesen illeszkedjen egymáshoz. Amikre feltétlenül figyelnünk kell bekötéskor, azok a gyártó jelölései. Sok esetben már a csatlakozó alakja meghatározza a helyes bekötési módot, míg máskor magunknak kell tudni elnavigáljunk a jelek alapján. Az is előfordulhat, hogy a LED szalag már alapból rá van csatlakoztatva a tápkábelre, így nekünk már nem is kell bajlódni az összekötésükkel. Amennyiben elbizonytalanodnánk LED szalag szerelés közben, mindig hagyatkozzunk a termék használati útmutatójára.

LED szalag felszerelése – rögzítés

Mielőtt nekilátnánk a LED szalag szerelés rögzítési fázisának, előtte győződjünk meg arról, hogy a tápkábelünk elég hosszú ahhoz, hogy csatlakoztatni tudjuk egy konnektorba. Ha ezt ellenőriztük, a készlet további moduljainak összekötése következik a kapcsolóktól kezdve a távirányító vevőig.

Mindezek után jöhet a LED-es fényforrás tényleges felragasztása a kívánt helyre.  Erre háromféle módszer létezik: kétoldalas ragasztószalaggal rögzítés a termék teljes hosszaságában, csavarokkal és plasztik kapcsokkal rögzített ragasztószalagos megoldás, valamint LED szalag szerelés sínbe, alumínium profilba.

Tetszőleges helyre történő ragasztás

A kétoldalas ragasztószalaggal ellátott LED szalagok felhelyezése igazán egyszerű, és semmilyen előzetes szaktudást nem igényel. Az öntapadós LED fénycsíkok általában több kisebb darabból tevődnek össze, hogy egy esetleges leválás esetén ne kelljen az egész készüléket eltávolítani. A termék ezen szegmentálása ráadásul könnyebb darabolást tesz lehetővé, így a sérült részek könnyebben eltávolíthatók. Haladjunk az egyik modultól a következőig LED szalag szerelés alkalmával úgy, hogy mindig csak egy résznek a fedőrétegjét távolítsuk el a ragasztóról.

Vágható LED szalag szerelése falra

Mind egy egyszínű, mind egy színváltós LED szalag rögzítése falra gyakorlatilag ugyanúgy zajlik, mint bármely másik felület esetében. Arra azonban ügyeljünk, hogy a kiválasztott hely sima, tiszta és zsírtalan legyen, hogy a fényforrás megfelelően feltapadhasson. Lehetőségünk van durvább felületen is elhelyezni a LED fénycsíkot – ilyenkor fúrjunk a falba lyukakat, majd helyezzünk el bennük dübeleket. Ezután már műanyag kapcsok segítségével egyszerűen rögzíthetjük a készüléket.

Az okos LED szalagoknál mindenképp meg kell említeni, hogy a felhelyezésüket követően párosítani kell azokat a hozzájuk tartozó eszközzel. A készletnek tartalmaznia kell egy letöltési linket, a telepítés után pedig utasítani kell az alkalmazást, hogy találja meg a fényforrást, majd csatlakozzon hozzá. Ha sikerült az eszközt párosítani a LED szalaggal, használatba is vehetjük új szerzeményünket.

Érdekesnek találta bejegyzésünket? Akkor talán hasznos lehet Önnek látványos kültéri világítás ötleteinkről szóló írásunkat is!