Kérdésed van? Hívj minket! +36306153267

Blog

LED szalag forrasztása helyesen

2022.08.17 16:57
LED szalag forrasztása helyesen

Sok ember számára igazi kihívást jelent, amikor vásárolt LED szalagunkat meg kell toldani. Az elemek egymáshoz és a betápláló vezetékekhez kapcsolása általában megoldható forrasztásmentes csatlakozókkal, azonban egyesek tartanak egy esetleges kontakthibától. Emellett nem is biztos, hogy épp van kéznél megfelelő toldóelem. A flexibilis LED szalag forrasztása amellett, hogy tökéletes mechanikai és elektromos kötést hoz létre, egyéb előnyökkel is jár – ha helyesen csináljuk.

LED szalag forrasztása: miért érdemes megtanulni?

Nemcsak a bevezetőben már említett kontakthiba kockázat és a megfelelő toldóelemek hiányának lehetősége miatt érdemes megtanulni forrasztani. Egyrészt egy toldóelem sosem fog tudni olyan jó kötést biztosítani a LED szalagoknál, mint a forrasztás. Másrészt a forrpont jóval kisebb, mint a toldó, és nagyobb mennyiségben gazdaságosabb is a kötőelemeknél. Amennyiben több kötést kell egyszerre elkészítenünk, a két opció közül ilyen helyzetben is a forrasztás az ideálisabb választás. A művelet egy kis gyakorlással viszonylag gyorsan kivitelezhető, így nem is fogja sok időnket elvenni.

LED szalag forrasztása: hogyan kell helyesen csinálni?

A beltéri LED szalag forrasztása senkinek nem fog problémát okozni, amennyiben rendelkezésre áll egy forrasztópáka és egy kis kézügyesség. A műveletet nagy figyelemmel körülbelül 5 másodpercig, 250 és 300 Celsius fok között végezzük, legfeljebb egy 50 Wattos pákával. Kiemelten figyeljünk arra, hogy a forrasztás során az összekapcsolásra váró elemek ne mozduljanak el egymástól. Ebben segíthet, ha a felső LED szalag ragasztós oldalát ráragasztjuk nagyjából 2 milliméternyire az alsó csíkra. Ilyenkor a felső elemet nem a vágónyílnál, hanem egy kicsit beljebb érdemes elvágni.

Kültéri, szigetelt LED szalag forrasztás előtt el kell távolítani a szigetelést annak felületéről. Egy picit vágjuk be a vízálló szilikon vagy műgyanta felszínét, majd óvatosan körömmel kaparjuk le. Miután ezzel megvagyunk, láthatóvá válnak a forrasztáshoz szükséges csatlakozási pontok. Azonban ez egyben azt is jelenti, hogy a LED szalag kültéri használatához újra le kell zárni a szigetelést. Ha egy-két csepp szilikonragasztót teszünk a forrasztási pontra, azzal megfelelő vízmentes zárást alakíthatunk ki.

Mi a helyzet a sarokelemekkel?

A flexibilis LED szalag forrasztása a sarokelemeknél szintén gyorsan elvégezhető – ehhez csupán két darab vezetékre lesz szükségünk. A hosszuk egyéni választás kérdése, tehát ezzel a módszerrel akár áthidalást is készíthetünk. Vágjunk le annyi vezetéket, amennyire szükségünk van, majd egymás mellett elhelyezve forrasszuk oda mindkét LED szalagelemhez a végeket. Miután applikáltuk őket az áramkörbe, csak helyezzük fel a fényforrást a kívánt sarokrészre, és már készen is vagyunk.

Hasznosnak találta bejegyzésünket? Akkor talán érdekelhetik Önt kreatív kerti világítás ötleteink is!