Kérdésed van? Hívj minket! +36306153267

Blog

Látványos kültéri világítás ötletek otthonunkba

2023.05.16 10:54
Látványos kültéri világítás ötletek otthonunkba

Ugyan a kert vagy a terasz kivilágítása ugyan nem tartozik a legalapvetőbb teendők közé egy új hát megtervezésekor, mégsem szabad azonban lebecsülni a jelentőségét szem funkcionális, sem esztétikai szempontból. A megfelelően kialakított kültéri világítás ötletek igazi ékkövei lehetnek otthonunknak, ráadásul nem is nehéz kivitelezni.

Kültéri világítás ötletek: irányjelző fények

A kültéri világítás ötletek kialakításakor nem csupán a megjelenésre kell tekintettel lenni. Ahhoz, hogy éjszaka is biztonsággal közlekedhessenek az ott tartózkodók a kocsifelhajtó mentén vagy a bejárati ajtóhoz vezető járdán, gondoskodni kell valamilyen irányfényről. Napjainkban számos lámpa típus áll rendelkezésünkre, így szabadjára engedhetjük fantáziánkat. Amire a kültéri világítás ötletek esetén feltétlenül figyeljünk, hogy mindenképp megfelelő IP védettségű (legalább IP40-es szintű) fényforrást válasszunk. Ellenkező esetben az időjárás viszontagságai, mint a nedvesség vagy a por idő előtt kárt tesznek a készülékekben. Az irányfények között népszerű megoldásnak számítanak a leszúrható kerti lámpák: amellett, hogy esztétikusak, egy mozdulattal elhelyezhetők a kívánt helyre. A napelemes változatok ráadásul roppant energiatakarékosak, miután a működésükhöz nem szükséges elem vagy hálózati áram, így kezdeti költségeik rövid időn belül megtérülnek. A leszúrható lámpáknak egy remek alternatívája lehet a kerti fáklya, amellyel igazi őskori hangulatot varázsolhatunk az udvaron.

Kültéri világítás ötletek: a terasz

A terasz minden otthon egyik olyan közösségi tere, ahol sokat ülünk össze a barátokkal vagy a családdal egy kellemes beszélgetésre vagy netán sütögetésre. Ezen térrész megvilágítása akkor mondható ideálisnak, ha az nem túl erős, viszont elegendő fényt szolgáltat az esti időtöltéshez. Dizájn tekintetében kiapadhatatlan a választék, a lámpa típusa általában attól függ, hogy fedett vagy nem fedett teraszról van szó. Előbbi esetében szóba jöhetnek a különféle mennyezeti vagy függesztett fényforrások is, míg utóbbi esetben az állólámpák és falikarok kínálnak remek alternatívát.

Az állólámpákat úgy rögzítsük az alapzathoz annak érdekében, hogy azok egyrészt stabilan álljanak, másrészt ne akadályozzák a közlekedést. A kültéri világítás ötletek megvalósításakor a legnagyobb baklövés az szokott lenni, hogy 1-2 lámpatesttel próbálják megoldani az egész terület felvillanyozását. Lehetőség szerint inkább több fényforrást alkalmazzunk egyenletesen elosztva a terasz környékén. Tipp: a kültéren is használható LED szalagok vagy fényfüzérek körbetekerve a korláton vagy a filagórián varázslatos hangulatot varázsolhatnak az esti kártyapartikhoz.

Kerti világítás ötletek

Bár kevés meghittebb fényforrás létezik a szalonnasütés tüzének izzásánál, sajnos nem elég a kert megfelelő bevilágításához. Szerencsére modern kültéri világítás ötletek széles kínálatából válogathatunk a piacon, amelyek nemcsak dekoratívak, hanem pénztárcabarátok. A mozgásérzékelős kerti lámpák például csak akkor kapcsolnak fel, amikor a környezetében a beépített szenzora mozgást érzékel. A másodperc tört része alatt működésbe lépnek – ennek köszönhetően biztonságosabban közlekedhetünk a sötétben, ráadásul vagyonvédelmi szempontból sem haszontalan.

A földbe szúrható és az oszlopos kültéri lámpák mindig remek ötletnek számítanak, amikkel sosem tévedhetünk. Rejtsünk el néhány világítótestet egy-egy növény rejtekébe, így sajátos, egyedi dizájnt csempészhetünk otthonunk udvarára. Ha viszont tündérmesébe illő látványt szeretnénk a családnak vagy a vendégeknek, öltöztessük fel a kerti fákat és bokrokat is dekorációs megvilágítással! Feltétlenül gondolkodjunk el a lampion füzéreken, amelyek gyönyörű de nem túl erős fényt szolgáltatnak az esti party alkalmával.

A medence és kerti tó

Számos kerttulajdonos fejében hasonló kérdések szoktam megfogalmazódni a kültéri világítás ötletek kialakításakor, főként ha a medencének, kerti tónak a fényeiről van szó. Legelőször is: milyen IP védettségi szintű lámpát kell vásárolnom? Amennyiben a víz alá kerül a készülék, úgy mindegyik darabnak legalább IP 68-as védettséggel kell rendelkeznie. Legyünk tisztában azzal is, hogy kiépített medencénk betonos vagy fóliás – ezzel ugyanis sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat vásárláskor.

Ami a dizájn lehetőségeket illeti, többféle módon helyezhetjük el a fényforrásokat: telepíthetjük őket a víz alá, megvilágíthatjuk a vízfelületet a partról, vagy akár kombinálhatjuk is a két megoldást. Amennyiben LED szalagot szeretnénk használni, úgy érdemes azt talajba elhelyezett sínekbe telepíteni. Így nemcsak mechanikai védelmet kap a készülék, hanem biztosítjuk számára a hűtést is. Ha úgy döntünk, hogy a vízpartól világítjuk meg kerti medencénket vagy tavunkat, erre a célra tökéletesek a különféle reflektorok vagy alapzatba süllyeszthető kerek spot lámpák.

Mire figyeljünk tervezéskor?

A kültéri világítás ötletek megvalósítása elsőre ugyan könnyűnek tűnhet, mégis érdemes megfogadni néhány íratlan szabályt. Ide tartozik a már említett „inkább több kicsi fényforrás, mint 1-2 nagy lámpatest” elve. Vagyis sok kisebb helyi fénnyel dolgozzunk, és csak bizonyos térrészeket emeljünk ki. Így sokkal jobb lesz a megvilágítás hatékonysága, ráadásul szebb látványt alakíthatunk ki.

Emellett ügyeljünk arra is tervezéskor, hogy ne alkalmazzunk túlságosan erős fényeket. Egyrészt ugyanis így a dekoratív kültéri világítás ötletek is olcsónak tűnnek másrészt elfelejthetjük a kellemes hangulat érzetét. Nem is beszélve arról, hogy az ott tartózkodókat egy éles fényű lámpa felkapcsolásakor szinte biztos, hogy pár pillanatra sikerül majd elvakítani. Más szóval törekedjünk olyan készülékeket beszerezni, amelyek lágy, mégis elegendő fényt fognak biztosítani az ott tartózkodók számára.

Hasznosnak találta bejegyzésünket? Akkor talán érdekelheti otthoni mennyezeti LED világításról szóló írásunk is!